ЗАСІДАННЯ РОБОЧОЇ ГРУПИ З ОБГОВОРЕННЯ ПРОЄКТУ ОСВІТНЬО-ПРОФЕСІЙНОЇ ПРОГРАМИ ПЕРШОГО (БАКАЛАВРСЬКОГО) РІВНЯ ВИЩОЇ ОСВІТИ «ПОЗАШКІЛЬНА ОСВІТА. АРТМЕЙКЕРСТВО») ЗІ СПЕЦІАЛЬНОСТІ 011 «Освітні, педагогічні науки» 2024 РОКУ

У засіданні взяли участь члени робочої групи, зовнішні стейкголдери:

Розпочала засідання робочої групи гарант освітньо-професійної програми, доктор філософії, старший викладач кафедри Козирод Ольга Геннадіївна з представлення на основі відеопрезентації розділів освітньо-професійної програми та аналізу змісту основних складових проєкту: профілю програми і загальної інформації, мети, особливостей, переліку програмних компетентностей, результатів навчання, переліку освітніх компонентів загальної та професійної підготовки та ін.

Доповідачка зазначила що ідея створення проєкту освітньо-професійної програми «Позашкільна освіта. Артмейкерство» виникла у ході проведення опитування серед педагогічних працівників закладів позашкільної освіти щодо затребуваності напрямів фахової підготовки кадрів для закладів позашкільної освіти під час проведення ІІ Форуму «Простір сучасної позашкільної освіти» який було ініційовано викладачами кафедри у січні цього року. Відтак було виявлено, що найбільш необхідною є підготовка керівників гуртків декоративно-ужиткового напряму.

Доктор історичних наук, директорка Опішнянського державного художнього ліцею імені Василя Кричевського Овчаренко Людмила Миколаївна зазначила що представлена освітньо-професійна програма загалом складає враження дуже компетентної, фахової, і вважає що за підсумками навчання бакалаври отримають гарну, високофахову підготовку на першому бакалаврському рівні і побажала успіху в реалізації задуманого. Також Людмила Миколаївна цікавилася змістом викладання дисциплін, а саме питання вивчення українських народних промислів і ремесел та здобуття практичних навичок володіння народними техніками. Серед професійних дисциплін доповідачка запропонувала розглянути можливість введення такої дисципліни як «Музеєзнавство», оскільки насьогодні розповсюджено практику організації музеїв на базі закладів позашкільної освіти і це є цікавим і затребуваним явищем насьогодні. Також виступаюча наголосила на важливості оволодіння студентами у процесі навчання ораторським мистецтвом.

Гарант програми Ольга Геннадіївна Козирод відзначила, що у переліку дисциплін така робота передбачена у змісті дисципліни «Навчальна мистецтвознавча та культорологічна практика» яка буде викладатися у двох семестрах.

Виконувач обов’язків директора Полтавського обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді Дуброва Володимир Іванович також відзначив велику і кропітку роботу проведену по укладанню змісту освітньо-професійної програми «Позашкільна освіта. Артмейкерство» здійснену робочою групою, підтримав Овчаренко Л.М., відзначив необхідність вивчення предмету професійної підготовки «Управління арт-проєктами. Стартапи» та саме вивчення практичного досвіду організації такої діяльності та запровадження грантів на базі закладів освіти. Доповідач цікавився питанням розгляду підготовки здобувачів освіти з урахуванням цифровізації освітнього процесу.

        Підсумовуючи проведене обговорення присутні члени робочої групи у своїх виступах схвально позитивно охарактеризували актуальність і цінність новоствореної програми «Позашкільна освіта. Артмейкерство» для здобувачів освіти першого (бакалаврського) рівня зокрема фахову направленість, правильність вибору переліку дисциплін циклів загальної і фахової підготовки, перелік програмних компетентностей.

        Щиро дякуємо всім учасникам заходу за співпрацю! Просимо про сприяння розповсюдженню інформації та запрошенню на навчання за новоствореною освітньо-професійною програмою.

You may also like...