Загадковий світ птахів

31 травня, студенти  факультету природничих наук та менеджменту мали чудову можливість відвідати  в Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського виставку «Загадковий світ птахів», яка розташована у флігелі будинку земства. 

Виставка присвячена 135-річчю з дня народження видатного природодослідника, орнітолога,  музейника Миколи Гавриленка (1889–1971). Особливі успіхи вчений досяг у дослідженні птахів. Колекція орнітофауни, яку збирав Микола Гавриленко  має вагоме наукове та культурне значення  для сучасних наукових досліджень, навчальних цілей та популяризації знань про природу. Завдяки роботі Гавриленка знання про птахів Полтавщини та України значно розширилися. Його колекція птахів, яка зберігається в Полтавському краєзнавчому музеї є однією з найбагатших в Україні. Гавриленко був не лише талановитим науковцем, але й талановитим популяризатором науки. Роботи науковця допомогли багатьом людям полюбити та берегти природу.

У тимчасовій експозиції, яку відвідали студенти, представлені матеріали про життєвий і науковий шлях Миколи Гавриленка та зразки пташиного світу Полтавщини з колекції Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського. Під час екскурсії студенти  мали можливість докладніше дізнатися про анатомо-морфологічні, етологічні особливості хижих, водоплавних, осілих, кочових  птахів Полтавщини. На прикладі багаточисельних фотографій, тушок та опудал студенти закріпили знання про рідкісних представників орнітофауни та з’ясували шляхи їх охорони. За допомогою звукових записів голосів милувалися милозвучним пташиним співом та  дивувалися вправності у побудові гнізд.

 Також студенти могли ознайомитися з представниками дендрофлори, які зростають  в дворику музею. Історія дендропарку тісно пов’язана з ім’ям засновника – Олександра Антоновича Бібікова, Днями дендропарк відзначив своє 60-ти річчя. Під час екскурсії студенти ознайомилися з основним видовим різноманіттям дендрофлори, з’ясували їх біологічні, екологічні особливості. Здобувачі освіти милувалися цвітінням різних сортів вейгел, півоній, троянд. З’ясували особливості плодоношення яблуні Маковецького, ліщини деревовидної, магнолії Суланжа та магнолії зірчастої. Загалом, екскурсія мала насичений науково-інформаційний зміст і надихнула студентів на подальші наукові подорожі.

You may also like...